Oblicz bez użycia tablic trygonometrycznych i kalkulatora.
MagisterBudowyŁodziPodwodnych: tg15◯ * tg60◯ * tg75◯ =
Oblicz bez użycia tablic trygonometrycznych i kalkulatora.
Kompletnie nie rozumiem jak to obliczyć, proszę o pomoc.
◯ − stopień
21 mar 22:26
ICSP: tg 15 * tg 60 * tg 75 = tg 15 * ctg 15 * tg 60 = 1 * tg 60 = tg60 = √3
21 mar 22:30
MagisterBudowyŁodziPodwodnych: mógłbym prosić o wytłumaczenie skąd się bierze jaka wartość ?
21 mar 22:36
ICSP: który moment konkretnie ?
21 mar 22:38
MagisterBudowyŁodziPodwodnych: tg 15 * ctg 15 * tg 60
nie rozumiem dlaczego tu został wstawiony ctg
21 mar 22:38
ICSP: jest taki wzór :
tg(90 − α) = ctgα Jak wstawisz tam 15o otrzymasz że : tg(90 − 15) = ctg 15 co inaczej tg75 =
ctg 15
21 mar 22:41
MagisterBudowyŁodziPodwodnych: dziękuje bardzo za pomoc
21 mar 22:42