proszę o pomoc
Joanna.: Przedstaw dane wyrażenie za pomocą a, jeśli a =log34.
a) log38
b)log49
c)log1216
d)log35 * log54
e)log949 * log712
21 mar 21:47
Joanna.: pomógł by ktoś chociaż kilka ?
21 mar 21:49
Joanna.: proszę o pomoc
21 mar 21:51
Joanna.: bez c (umiem)
21 mar 21:52
Joanna.: sorki b
21 mar 21:52
Joanna.: koniecznie poproszę o a
21 mar 21:52
Joanna.: nikt mi nie pomoże

? prosze
21 mar 21:54
Joanna.: poproszę o wszystkie bez podpunktu b
21 mar 21:55
Joanna.: wielkie dzięki za pomoc... człowiek tu próbuje się przygotować do matury a nikt nie chce pomóc
21 mar 21:58
Ajtek:
log38=log2(2*4)=log32+log34=log32+a
21 mar 21:59
21 mar 22:03
Ajtek:
| | 1 | |
Fakt: log32= |
| a ponieważ: |
| | 2 | |
a=log
34=log
32
2=2log
32 ⇒log
32=0,5a

.
21 mar 22:05
Joanna.: ok dzięki a d ?
21 mar 22:07
Ajtek:
| | log34 | |
log35*log54=log35* |
| =.... |
| | log35 | |
21 mar 22:09
Joanna.: a co mi to da?
21 mar 22:10
Joanna.: tyle mam
21 mar 22:10
Joanna.: aaa ok już wiem
21 mar 22:10
Joanna.: a e ?
21 mar 22:13
Ajtek:
Zapisz, że 49=7
2
I zamień podstawy logarytmu na 3, pokaż co wyszło
21 mar 22:15
Joanna.: już mam dzięki za pomoc
21 mar 22:16
Ajtek:
Powodzenia

.
21 mar 22:16