proszę o pomoc
tina: Które z podanych ciągów są ciągami arytmetycznymi ?
a) a
n =
√2n
21 mar 21:44
ICSP: niestety żadne
21 mar 21:46
tina: jeżeli tak to proszę to udowodnić
21 mar 21:48
ICSP: a nie można od razu napisać że nie są bo nie są w postaci an = a *n + b gdzie a oraz b należą
do rzeczywistych ?
21 mar 21:49
tina: u nas inaczej dowodziliśmy że są lub nie arytmetyczne
21 mar 21:52
ICSP: :(
zatem podejrzewam żę nie są arytmetyczne. Zatem aby to udowodnić wystarczy że znajdę dowolne
trzy kolejne wyrazy któe nie spełniają równości ciągu arytmetycznego :
2an = an−1 + an+1
a1 = √2
a2 = 2
a3 = 2√2
2*a2 = a1 + a3
4√2 = 3√2
sprzeczność − ciąg nie jest arytmetyczny
Drugi w identyczny sposób robisz
21 mar 21:55