Wykaż, że ciąg jest ograniczony z dołu.
wajdzik: Wykaż, że każdy z podanych ciągów jest ograniczony z dołu.
a) a
n=3n+1
b)a
n=7
n
c)a
n=2n
2+5
d)a
n=n
2+3n−2
f)a
n=n
3
Jesteśmy już daleko daleko z materiałem od tego tematu. Nie było mnie na nim w szkole
i muszę powiedzieć, że tego nie łapę. Ogólnie ciągi to fajna sprawa i mi się to podoba
aczkolwiek
ta monotoniczność jest dla mnie jakąś barierą. Nie łapę wgl jak mam "wykazać, że ciąg jest
ograniczony z dołu".
Ktoś pomoże?
21 mar 21:36
wajdzik:
21 mar 21:42
ICSP: wystarczy pokazać ze wszystkie są rosnące w całej swojej dziedzinie. Wtedy są ograniczone z
dołu przez a1 − myślę ze to jest logiczne
21 mar 21:43
wajdzik: Wszystkie rosnące w całej swojej dziedzinie...No ok. A jak to pokazać?
21 mar 22:03
wajdzik:
21 mar 22:09
ICSP: No nie wierze. Nie wiesz jak pokazać ze ciąg jest rosnący ?
21 mar 22:12
wajdzik:
21 mar 22:12
wajdzik: Totalnie nie rozumiem jak mogę to tutaj pokazać, pewnie to jest MEGA PROSTE ACZKOLWIEK JA TEGO
NIE WIDZĘ. I mnie to załamuje.
21 mar 22:14
wajdzik: an+1−an>0
Mam to sprawdzić?
21 mar 22:18
21 mar 22:19
wajdzik: a)
an+1=3n+1=3(n+1)+1=3n+2
an+1−an=3n+2−(3n+1)=3n+2−3n−1=1
Chodzi o takie coś.?
21 mar 22:20
wajdzik: I ciąg jest ograniczony z dołu przez liczbę 1 i oraz przez każdą liczbę mniejszą od liczby 1.
Tak?
21 mar 22:22
ICSP: an = 3n + 1
an+1 = 3n + 4
an+1 − an = 3 > 0 − ciąg jest rosnący
a1 = 4 i ograniczony z dołu przez liczbę 4
21 mar 22:23
ICSP: Ciąg jest rosnący gdy spełnia przynajmniej jeden z dwóch warunków :
1
o a
n+1 − a
n > 0
21 mar 22:25
ICSP: Z którego będziesz pokazywał ze jest rosnący to twój wybór
21 mar 22:26
wajdzik: Źle przemnożyłem. Wybaczcie ale dzisiaj jestem trupem. Wszystko rozumiem, nie patrzyłem wgl na
te przykłady myśląc, że trzeba wymyśleć jakieś cuda.
21 mar 22:27
Godzio:
Nie wystarczy napisać, że każdy z tych ciągów ma wyłącznie wyrazy dodatnie więc każda liczba
ujemna jest jego ograniczeniem dolnym

?
21 mar 23:19