wielomian.
Licealista_Theosh: Wartość wielomianu w zależności od parametru k
Jak dobrać parametr k, aby wartości wielomianu :
| | 1 | |
f(x)=(2k−3)x2+(6−k)x+ |
| (k−9)
|
| | 7 | |
były dodatnie dla każdego x∊R
Nie wiem czy dobrze myślę. Moim zdaniem powinny być takie założenia:
Δ=0
2k−3≠0
21 mar 21:32
ICSP: nie

1
a = 0 , b = 0 , c > 0 (nie moze zachodzić wiec można pominąć od razu)
2
o a > 0 oraz Δ < 0
21 mar 21:39
Licealista_Theosh: Dlaczego nie może zachodzić?
21 mar 21:41
ICSP: bo to jest ukłąd równań :
a = 0
b = 0
c > 0
Wszystkie trzy równania muszą zachodzić aby ten przypadek dawał jakieś rozwiązanie. Od razu
| | 3 | |
widać że nie zajdzie( jak nie widzisz to podstaw wartości współczynników i zauważ zę |
| ≠ |
| | 2 | |
6
21 mar 21:45
Licealista_Theosh: Czyli zadanie nie ma rozwiązań?
21 mar 21:46
ICSP: nie wiem czy ma. Sprawdziłem tylko pierwszy przypadek. Teraz rozpatrz drugi
Napisałem Ci dwa przypadki.
21 mar 21:47