Rozszerzenie
Kipic: Matura
Mam w zasadzie dwa pytanie dotyczące zadania:
Suma obwodów prostokąta i trójkąta równobocznego jest równa 12 . Jakie wymiary powinien mieć
prostokąt w którym stosunek boków jest równy 1:2 aby suma poł tych dwóch figur była
najmniejsza
oznaczyłem że bok trójkąta równobocznego to a , a boki prostokąta b i 2b
więc wzór na pole prostokąta to b*2b = 2b
2
a takze : 3a+2b+2b+b+b=12 ⇔ a+3b=12 ⇒a=12−3b
| | (12−3b)2√3 | |
a wzór na pole trójkąta to |
| |
| | 4 | |
1 pytanie brzmi tak :
skąd wiemy że mamy zapisać dla najmniejszego pola :
a moje drugie pytanie brzmi tak jak zmieniło by się gdyby w pytaniu zamiast "suma pól
najmniejsza " to trzeba by było wyznaczyć sumę pól najwieksza

Z góry dziękuje za pomoc
21 mar 21:26
lol: Obliczeń dokładnie nie sprawdzałem, ale rozumowanie wydaje sie ok.
| | (12−3b)2√3 | |
To co podałeś 2b2 + |
| to wyrażenie opisujące sumę pól(pewnie zauważyłeś, że |
| | 4 | |
to funkcja kwadratowa).
Przemnóż sobie przez 4 i wyznacz wierzchołek(ramiona do góry więc minimum w wierzchołku).
21 mar 21:31
Ajtek:
Masz błąd w sumie obwodów.
21 mar 21:32
lol: Ajtek, gdzie? Mi się zdaje, że jest dobrze
21 mar 21:33
Kipic: dobra mniejsza z tym ma być a=4−3b
ale chodzi mi o odpowiedz na te dwa pytania
21 mar 21:33
Ajtek:
a=4−2b
21 mar 21:35
Ajtek:
Jak napisał lol, jest to f. kwadratowa. Szukasz minimum, ramiona są do góry, czyli
wierzchołek.
21 mar 21:36
Kipic: a na 2 pytanie ?
21 mar 21:40
Ajtek:
Robiłbyś tak samo tylko dane inne muszą być, ponieważ max dla paraboli musiałby buć w
wierzchołku, zatem ramiona musiałyby być do dołu

.
21 mar 21:42
lol: Przy takiej funkcji co do drugiego to nie wiem.
Chyba trzeba jakimś innym sposobem
21 mar 21:43
Kipic: dzieks
21 mar 21:44
Mila:

3y+6x=12
3y=12−6x
y=4−2x
| | (16−16x+4x2)√3 | |
= |
| =(4−4x+x2)√3 |
| | 4 | |
P
▭=2x
2
f(x)=2x
2+(4−4x+x
2)
√3
f(x)=2x
2+
√3x
2−4
√3x+4
√3
f(x)=x
2(2+
√3)−4
√3x+4
√3
Funkcja kwadratowa dla a=2+
√3>0 ma wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli
| | 4√3 | | 2√3*(2−√3) | |
xw= |
| = |
| =4√3−6 |
| | 2(2+√3) | | 4−3 | |
Wymiary boków prostokąta:
a=4
√3−6
b=8
√3−12
21 mar 23:34