matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Marta:
Oblicz x w ciągu geometrycznym 2, x−4, x
21 mar 21:13
ICSP:
(x−4)
2
= 2x x
2
− 8x + 16 = 2x x
2
− 10x + 16 = 0 x = 2 v x = 8
21 mar 21:17
hektor:
tylko,ze tu chodzi hm.. Ze wyraz następny − poprzedni np a3−a2 = a4−a3
21 mar 21:19