matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Pomocy :(:
Rozwiąż równanie: a)2x
3
+x
2
−3=0 b)3x
3
−4x
2
+4x=0 c)x
3
+3x
2
−9x−27=0 d)(1−2x)
2
(x
2
+6x+9)(18−2x
2
)
5
=0
21 mar 20:05
Misia:
c) x
3
+3x
2
−9x−27=0 x
2
(x+3)−9(x−3)=0 (x
2
−9)(x+3)(x−3)=0 x
2
−9=0 x
2
=9 x=3 ⋁ x=−3 x+3=0 x=−3 x−3=0 x=3
21 mar 20:21