Zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie 2
Mila: Zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie 2.
4 x (0,5)3/5 642/9 : 0,255/6
21 mar 19:54
gosia:
4 x (0,5)3/5
22x(1/2)3/5
22x((2/1)−1)3/5
22x2−3/5
27/5
21 mar 20:05
gosia:
642/9:(1/4)5/6
(26)2/9x((4/1)−1)5/6
212/9x(22)−5/6
24/3x2−5/3
24/3−5/3
2−1/3
21 mar 20:12
Mila: Dziękuję za pomoc ; )
21 mar 21:35
Krzysiek : 4*(0,5)
3/5 = 2
2*(2
−1)
3/5 −−−−policz a 0,5=1/2=2
−1 dalej juz dzialaj na
potegach
| | 26 | |
b) |
| = −−− policz juz sobie dalej ze wzorow a |
| | (2−2)5/6 | |
| | 1 | | 1 | |
0,25= |
| = 2−2 zgodnie ze wzorem a−n= |
| |
| | 4 | | an | |
21 mar 21:44
a: 2Δ
15 wrz 16:07
TheNitroZyniak: 4 x (0,5)3/5
22x(1/2)3/5
22x((2/1)−1)3/5
22x2−3/5
27/5
15 wrz 16:08