trapez równoramienny
sassetkaaa: 1. Przekątna trapezu równoramiennego ABCD tworzy z dłuższą podstawą AB kąt α,a z ramieniem AD
kąt β. Wyznacz stosunek pola trójkąta ACD do pola trójkąta ABC.
2. Kąt przy podstawie trapezu równoramiennego ma miarę 30o. Dłuższa podstawa ma długość
2√3, a ramię jest równe 3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
21 mar 19:37
Eta:

1/
γ=180
o−(2α+β) sinγ= sin(2α+β)
| | 1 | | 1 | |
P1(ΔACD)= |
| c*d*sinα , P2(ΔABC)= |
| *c*d*sinγ |
| | 2 | | 2 | |
to:
21 mar 20:46
Zimny: | | 1 | |
P1= |
| *c*d*sinβ a nie sinα |
| | 2 | |
15 kwi 23:30