Zadania z wielomianów pilne
123: 1. Liczba −3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − x − 12, jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x−4) otrzymujemy resztę 14.
2. Dla jakich wartości parametrów a, b, c liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x), jeśli:
W(x) = x4 + 5x3 + ax2 − bx − c , r = −2
3. Rozwiąż równania i nierówności:
|x3 − x| ≤ 3x
(2x3 − x)(x3 + x2 + x + 1) > 0
4.
Dla jakich wartości parametru a wielomian W(x) = x3 − ax + 2a − 8 ma trzy pierwsiatki
rzeczywiste?
21 mar 19:15