czy moze ktos sprawdzic czy jest dobrze zrobione
magda: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się danego okręgu z osiami układu współrzednych
(x+4)2+(y−1)2=1
dla x=0
(0+4)2+y2−2y+1|−1 od obu stron równania
16+y2−2y=0
rozwiązanie równania kwadratowego ax2+bx+c=0(wzór ogólny)
y2−2y+16=0
a=1, b=−2, c=16
Δ=b2−4ac=4−64=−60
Δ≤0 brak punktów wspólnych z osią OY <−− odpowiedź 1
dla y=o obliczam x
(x+4)2+(0−1)2=1
x2+8x+16+1|−1 od obu stron równania
x2+8x+16=0
a=1, b=8, c=16
Δ=b2−4ac=64−4*16=0
Δ=0
x0=−b2a=−82=−4
21 mar 19:08
vitek1980: wygląda dobrze
21 mar 19:24
Eta:

P(−4,0)
21 mar 19:30
magda: dzieki wielkie
21 mar 19:40