zadania
zadanie: wyznacz wspolrzedne wektorow o dlugosci k rownoleglych do wektora a gdy
k=10, wektor a=[3,4]
21 mar 18:53
Mila:
[m*3,m*4] i m∊R − wektor równoległy do a→
√(3m)2+(4m)2=10
rozwiąż
21 mar 19:00
zadanie: w odp. jest [6,8], [−6,−8] a mi wychodzi inaczej
21 mar 19:29
zadanie: a nie dobrze jest
21 mar 19:30
Mila: 9m2+16m2=100
25m2=100
m2=4
m=2 lub m=−2
[2*3,2*4]=[6,8] lub [(−2)*3,(−2)*4]=[−6,−8]
21 mar 19:45
zadanie: a jakby bylo prostopadlych ?
wiem ze jak wektory sa prostopadle to axbx+ayby=0 ale jak to zastosowac?
21 mar 20:53
Mila: Wektor prostopadły do [3,4] to wektor
np.[4,−3] lub [−4,3]
Twój warunek będzie wyglądał tak
[m*4,m*(−3)]
√(4m)2+(−3m)2=10
m=2 lub m=−2
i masz wektory:
[8,−6] lub [−8,6]
Spr. prostopadłości
[3,4] i [8,−6]
3*8+4*(−6)=24−24=0 iloczyn skalarny=0
21 mar 21:08