całki
kasia: jak rozwiązać taki przykład?
∫(x−1)√1−x dx = ?
21 mar 18:27
kacper : z tego co pamiętam to przez całki stowarzyszone
21 mar 18:28
kasia: a mógłbyś pokazać jak to ma wyglądać?
21 mar 18:30
pigor: ..., np. tak: niech
√x−1=t ⇒ x−1=t
2 ⇒ dx=2tdt , wtedy
∫(x−1)
√x−1dx= ∫t
2*t*2tdt= 2∫t
4dt=
25t
5=
25t
4t=
25(x−1)2√x−1+C .
21 mar 18:34
kasia: a odp jest −25(1−x)52 + C
21 mar 18:43
pigor: ... a tak , tam ze znakiem u mnie nie tak

a reszta bez zmian popraw sobie.
21 mar 18:45
ICSP: | | 2 | |
∫(x−1)√1−x dx = −∫ (1−x)3/2 dx = |
| * (1−x)5/2 + C |
| | 5 | |
Widocznie w odp jest błąd
21 mar 18:49
kasia: ok, dzięki
21 mar 19:09