mm: jakie największe pole może mieć trójkąt prostokatny wpisany w okrag o promieniu równym 3
13 wrz 16:01
Dariusz: Nazwijmy boki trojkata a,b,c, ponadto niech a+b = S, Skorzystajmy teraz z wlasnosci
trojkata prostokatnego; Srodek opisanego okregu na trojkacie prostokatnym lezy na
przeciwprostokatnej. Korzystajac z tej wlasnosci z drugiej strony otrzymujemy, ze taki
srodek lezy na srodku przeciwprostokatnej (wynika z faktu, ze promienie tego samego
okregu sa sobie rowne) Zatem przeciwprostokatna wynosi 6, Mamy wiec a2+b2=36, Rozwazmy
nastepujacy lemat:
Jezeli mamy pewne dwie liczby dodatnie a,b o okreslonej sumie, to ich iloczyn jest
najwiekszy gdy a=b.
Dowod: Niech z bedzie pewna liczba taka, ze a+b=z, Zatem a=z-b
Rozwazmy funkcje f(x)= (z-b)b = zb- b2 ktorej pochodna wynosi z-2b, przyrownujac
pochodna do 0 dostajemy maksimum naszej funkcji zatem a=b
Poniewaz pole trojkata prostokatnego = a*b, oraz jest ono najwieksze gdy a=b pozostalo
obliczyc a; a2+a2 = 36 czyli 2a2=36, a2 =18, P=1/2*a*a , P=9, zatem maksimum wynosi
9
13 wrz 17:59
maturzysta: mata♥
22 maj 19:55
Zajadźźźź:

Zajądzzz
26 maj 12:27
pigor: ..., jakie największe pole może mieć trójkąt
prostokątny wpisany w okrąg o promieniu równym 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., lub np.tak: a
2+b
2=(3+3)
2=6
2=36, więc
z jednej z nierówności między średnimi, pole Δ
S=
12ab
≤ 12*
12(a
2+b
2)=
14*36=
9= Smax.. .
26 maj 12:44