Równanie trygonometryczne.
Nestea: 2sin22x=1 Równanko do rozwiązania.
21 mar 18:18
Nestea: Liczyłem tak:
sin22x=1
sin22x= 1/2
sin2x = √2/2 lub sin2x = − √2/2
2x = π/4 + 2kπ 2x=π−π/4 + 2kπ 2x = −π/4 + 2kπ x = −3/8π
x = π/8 + kπ 2x=3/4π + 2kπ x = −π/8 + kπ
x = 3/8 + kπ
Odp to x=π/8 + kπ/4 i za nic nie mogę do niej dojść
21 mar 18:24
Cusack:
| | √2 | | π | |
sinx= |
| dla x= |
| +2kπ oraz dla |
| | 2 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
sin2x= |
| dla 2x= |
| +2kπ ⇒ x= |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
21 mar 18:33
Cusack: i jeszcze przypadek ujemny, który widzę że zrobiłeś.
Dobrze masz zrobione, tym czterym wynikom odpowiada jeden z książki

taki uproszczony zapis.
21 mar 18:37
Nestea: W odpowiedzi jest podtany inny okres i nie ma mowy o 3/8 . I mam pytanie: czy tej równania z
minusem nie liczymy?
21 mar 18:38
Nestea: Jak więc dojść do takiego zapisu? Bo jak widze trace bardzo dużo czasu do odzwierciedlenia
odpowiedzi, a chyba nie jest to konieczne ;>
21 mar 18:40
emce: 2sin2(2x)=1 // *1/2
sin2(2x)=1/2
2sin2(x)cos2(x)=1/2 // *1/2
sin2(x)cos2(x)=1/4
sin2(x)(1−sin2(x))=1/4
sin2(x)−sin4(x)=1/4
t=sin2(x)
t−t2=1/4
−t2+t−1/4=0
Δ=1−4*(−1)*(−1/4)=1−1=0
t=1/2
sin2(x)=1/2
sin(x)=√2/2
rozw. podst: L=45*=π/4
x=π/4+2kπ lub x=3π/4+2kπ
21 mar 18:42
Cusack: 1)Z minusem też liczymy.
2)Nie jest to konieczne, na lekcjach też nie upraszczaliśmy.
W książce zostawiają mało miejsca w odpowiedziach i potem kombinują jak najkrócej zapisać
21 mar 18:43
emce: dobra, to może mi ktoś powiedzieć, czy w moim rozwiązaniu jest błąd i jeżeli tak to gdzie? bo
jakoś nie za bardzo rozumiem, co zrobiłem źle, a wynik mam inny
21 mar 18:45
Cusack: w tym miejscu
sinx=√2/2 lub sinx=−√2/2
o minusowym zapomniales
21 mar 18:47
emce: ok, ale w takim razie dochodzą mi jeszcze dwa wyniki −π/4 + 2kπ oraz 5π/4 + 2kπ, tylko dlaczego
ja mam w mianowniku 4, a Ty 8?
21 mar 18:50
Nestea: A czy przekształcenie w II i III linijce jest dobrze zrobione?
21 mar 18:51
Cusack: na początku się machnąłeś
sin
22x=(sin2x)
2=(2sinxcosx)
2=4sin
2xcos
2x
21 mar 18:54
21 mar 18:57
Cusack: ... dlaczego tak zapisali ( w odpowiedziach )
21 mar 18:58
Nestea: Ok, dzieki za pomoc. A w rozwiązaniu sposobem emce mam trochę kłopotów więc zostane przy tym
"prostszym"
21 mar 19:03
emce: Owszem, przy moim wychodzi nienajciekawsza delta
21 mar 19:13