Funkcja kwadratowa
koxa: Ej pomożecie , mam mało czasu na rozwiązanie tych zadań , a nie ogarniam ? :
1. zbadaj monotoniczność funkcji : y=−x
2+4x+10
| | 1 | |
2. Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji : f(x)=− |
| +2x+1 w przedziale <−1,2>. |
| | 4 | |
3.Rozwiąż nierówność :
a)−x
2+2x+3>0
b)2x
2−6x>0
c)−3x
2+2x−1<0
d)(2x−2)(x−3)<(x−3)(x−4)
e)2x
2−3x+4>/=−x
2+2x−7
4.Zbadaj monotoniczność i liczbę miejsc zerowych funkcji : f(x)=−x
2+5
5.Rozwiąż nierówność −6x
2+x+1>0 i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej.
Proooooosze rozwiązał by ktoś chociaż jedno z zadań za mnie? Proooosze ; **