ciągi
Olka: Rozwiąż równanie.
1 + 5 + 9 + 13 + ... + x = 190
a1 = 1
an = x
Sn = 190
r=4
Zaczęłam to liczyć z wzoru sumy ciągu arytmetycznego.
an = a1 + (n − 1)r
x= 1 + (n−1) 4
n= 3 + x4
Sn = a1 + an2 * n
190= 1 + x2 * 3 + x4
policzyłam to i utknęłam w tym miejscu
190 = 3 + 4x +x28
co dalej ? czy w ogóle dobrze to liczę ?
21 mar 17:58
Olka: umie to ktoś ?
21 mar 18:19
huehuehue: dalej rozwiaz rownanie nie widze bledu w rozumowaniu
21 mar 18:26
ICSP: przemnóż przez 8 i masz równanie kwadratowe
21 mar 18:53
Olka: o faktycznie ! dziękuje
21 mar 19:07