nierówność
ania: mam zadanie zbiorem rozwiazan nierownosci 3x2+2x−1≤0
i wyszla mi delta 4
x1=−1
x2=1/3
x nalezy do przedzialu <−1,1/3>
zrobilam oś i zaznaczylam to na niej
to bedzie błąd czy nie ?
bo nie wiem czy w takiej nierówności zaznacza się na osi.
Prosze o odp
21 mar 17:49
Licealista_Theosh:
Δ= 4+3=7 a nie 4
21 mar 17:50
kacper :

wszystko ok
21 mar 17:53
kacper : delta jest 16
21 mar 17:53
ania: ale nie odpowiedzieliscie mi na pytanie

moge zaznaczyc na osi liczbowej przedzial ? czy to będzie błąd ?
21 mar 17:55
ania: tak delta to 16, a pierwiastek z delty 4
x1= −2−4/6 = −6/6 = −1
x2= −2+4/6 = 2/6 = 1/3
21 mar 17:56
kacper : nie będzie błąd
21 mar 17:56