wielomiany
Martuś : Dla jakich wartości parametru m równanie x5+(1−2m)x3+(m2−1)x=0 ma pięć pierwiastków.
21 mar 17:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
x5+(1−2m)x3+(m2−1)x=0
x(x4+(1−2m)x2+(m2−1))=0
czyli x=0 ⋁ x4+(1−2m)x2+(m2−1) = 0
zajmijmy się druga częścią
x4+(1−2m)x2+(m2−1) = 0
t = x2 ; t≥ 0
t2+(1−2m)t+(m2−1) = 0
Δt = (1−2m)2 −4*(m2−1) = 4m2 − 4m + 1 − 4m2 + 4 = −4m + 5
warunki:
Δt > 0 (aby były dwa różne miejsca zerowe)
t1 + t2 > 0
t1 * t2 > 0 (oba warunki konieczne aby miejsca zerowe były dodatnie ... a stąd wynikac
będzie, ze są 4 miejsca zerowe dla 'x' ... +x=0 ... w sumie 5 miejsc)
21 mar 17:33