W pudełku znajdują się kule z numerami.
mia:
W pudełku znajdują się kule z numerami: 1,2,3 . Losujemy dwukrotnie kule bez zwracania i
zapisujemy ich numery obok siebie w kolejności losowania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) otrzymana liczba jest pierwsza
b) otrzymana liczba jest większa od 30
c) otrzymana liczba jest nieparzysta
Proszę o pełne obliczenie albo chociaż schemacik podobny do tego:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQly4CBPVAt1UGpvL31lfT_IhscK68W7jeYsNlhDVjidbpFCoan1g
(przykładowe zdjęcie)
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy w ogóle masz jakikolwiek pomysł jak to rozwiązać

a) skoro ma byc pierwsza to na pewno drugą cyfrą nie może być '2' (bo wtedy będzie parzysta)
jakie mamy pierwsze liczby skladające się z tych cyfr:
13 , 23, 31
i nic ponad to
P(A) = ....
b) większe od 30 ... czyli 3 jako pierwsza wylosowana
31 lub 32
P(B) = ....
c) nieparzysta ... czyli druga cyfra to 1 lub 3:
13, 21, 23, 31
P(C) = ....