Sprawdzenie prostej całki
Krystian: Czy całka z 5x/x = 5/2 x
2 +C

w zbiorze mam odpowiedz 5x+C i zastawiam się czy to nie błąd
21 mar 16:46
21 mar 16:53
Krystian: dlaczego nie :
∫5x/x =5∫x/x=5∫xdx= 5/2 x2 +C ze wzoru na ∫xdx=1/2 x
2
21 mar 17:00
21 mar 17:06
Krystian: brak tu sensu
21 mar 17:13
Krystian: aczkolwiek dziękuje
21 mar 17:13
huehuehue: dla sprawdzenia policz pochodna
| | 5x | |
(5x)'=5 albo tak jak zapis calki |
| |
| | x | |
twoj wynik
| | 5 | | 5x2 | |
( |
| x2)'=5x czyli inaczej np |
| |
| | 2 | | x | |
21 mar 17:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
ale gdzie tutaj jest brak sensu |
| = 1  to chyba sensu nie jest pozbawione |
| | x | |
21 mar 17:29
huehuehue: ciekaw jestem jak mu pójdzie z trudniejszymi przykładami
21 mar 17:31
Krystian: dzięki !
21 mar 17:56
Krystian: spokojnie robię trudniejsze tylko coś mi się zablokowało w głowie i cały czas myślałem, że x/x
=x xD wybaczcie
21 mar 17:57