bardzo prosze o pomoc potrzebuje kompletnie zrobionego zadania
magda: Wyznacz współrzedne punktów przeciecia sie danego okregu z osiami układu wspołrzednych a)
x2+y=9. b) (x+4)2+(y−1)2=1
21 mar 16:18
camus:
x=0 − równanie osi OY
y=0 − równanie osi OX
a)x2+y2=9
teraz policzę miejsce przecięcia okręgu i osi OY(x=0)
02+y2=9
y2=9
y=3 lub y=−3
stąd miejsca przecięcia okręgu z osią OY to (0,3) i (0,−3)
teraz policzę miejsce przecięcia okręgu i osi OX(y=0)
x2+02=9
x2=9
x=3 lub x=−3
stąd miejsca przecięcia okręgu z osią OX to (3,0) i (−3,0)
b)podobnie
21 mar 16:51
magda: bardzo dziekuje
21 mar 17:34