wielomiany, procenty
alusia: zad 1
| | 5 | |
wsrod liczb {−3;0; |
| ;√2;2; (2,24);√16;9;13;15;16;19} |
| | 11 | |
wskaz liczby pierwsze i niewymierne
zad2
zad 3
cene towaru w styczniu podwyzszono o 10% a nastepnie obnizono o 10%. o ile procent zmienila sie
cena towaru w wyniku oby tych zmian w stosunku do ceny pierwszej
zad4
dany jest wielomian
W(x)=x
3−3x
2−x+3
wyznacz
a. sume wspolczynnikow
b.W(2)=
c.rozwiaz rownanie W(x)=0
prosze o pomoc
21 mar 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 1 ... iiii

w czym problem

wiesz co to są liczby pierwsze

wiesz co to są liczby niewymierne
21 mar 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 2 ... potrafisz usunąć niewymierność z mianownika

to do dzieła
21 mar 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 3
x −−− początkowa
1,1x −−− po podwyżce
1,1*0,9x −−− po obniżce
wylicz ile to jest 1,1*0,9
21 mar 15:59
alusia: a w tym 3 to skad to 0,9 sie wzielo?
21 mar 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
obniżono cenę o 10%
czyli jest 90% wcześniejszej ceny
gdy podwyższasz cenę o 10%
to jest 110% wcześniejszej ceny
stąd
21 mar 16:12
alusia: aha juz rozumiem
a 4 zadanie?
21 mar 16:14
Licealista_Theosh: Artur. Najpierw podwyższono cenę a potem obniżono.
21 mar 16:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
Licealista −−− tak też policzyłem w zdaniu
ale to nie zmienia faktu −−− że jest to bez różnicy ... jeżeli się patrzy na różnice cen po
operacjach do tych przed nimi
21 mar 16:43
alusia: a ta niewymiernosc to mam usunac najpierw pierwsze mnozyc przez mianownik a potem drugie bo
jakies zacmienie mam
21 mar 17:08