prawdopodobieństwo
Zauza: Czesc

mam takie zadanie z prawdopodobieństwa:
Cztery pierścionki możemy umieścić w trzech przegrodach. Pierścionki rozłożono w sposób losowy.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że co najmniej jedna przegroda została pusta.
Zaczęłam liczyć Ω i doszłam do wniosku że będzie to 3
4 dlatego że każdy pierścionek ma 3
szuflady do wyboru ale nie wiem co dalej
21 mar 15:01
Zauza: mógłby ktoś pomóc?
21 mar 15:25
Patronus: można to przedstawić za pomocą ciągu zer (pierścionków) i jedynek (końców przegród)

np:
010010 − oznacza że w pierwszej przegrodzie jest 1 pierścień, w drugiej 2 i w trzeciej 1.
| | |
Zatem |Ω| = | = 10 bo wybieram 2 miejsca z 6 i stawiam tam jedynki a na pozostałych zera |
| |
Zdarzenie A' to żadna przegroda nie jest pusta.
Czyli nasz ciąg musi wyglądać tak:
010100 lub
010010 lub
001010
3 możliwości
21 mar 16:25
Patronus: | 5*6 | |
oczywiście źle policzyłem |Ω|  powinno wyjść |
| = 15 |
| 2 | |
| 3 | | 12 | |
Czyli P(A) = 1 − |
| = |
| |
| 15 | | 15 | |
21 mar 16:29
21 mar 17:14
Mila: Jeśli w trzech szufladkach masz rozłożyć, to tak:
Ω=3
4
A− co najmniej jedna szufladka pusta
| |
wybieram jedną szufladkę, która bedzie pusta |
|
(2
4−2) rozkładam pierścionki do pozostałych dwóch szufladek, tak aby żadna z nich nie była
pusta (stąd odjęłam 2, )
| |
− wybieram dwie szufladki, które mają być puste, pierścionki wkładam do trzeciej |
|
Łącznie
|A|=45
21 mar 18:32