Wielomiany
Michał: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)= x2013 − 2x2012 + 2x2011 − 1
przez wielomian G(x)=x3−x .
Jak zabrać się za tego typu zadanie ?
21 mar 14:03
Godzio:
W(x) = H(x)G(x) + R(x) = H(x)x(x − 1)(x + 1) + ax
2 + bx + c
W(1) = 1 − 2 + 2 − 1 = a + b + c
W(0) = − 1 = c
W(−1) = −1 − 2 − 2 = a − b + c
Pozostaje CI rozwiązać układ (o ile w dodawaniu się nie pomyliłem

) :
a + b = 1
a − b = − 4
21 mar 14:06
lol: Co oznaczyles jako H(x)?
I z czego wynika ze W(1) = 1 −2 + 2 − 1 = a+b+c ?
21 mar 14:10
Michał: co oznacza H(x) ? , G(x) rozłożyłeś do postaci iloczynowej , a R(x) to domyślam się że oznacza
resztę , za którą podstawiłeś ax2 + bx + c . To pierwsze to jakiś wzór jest , do którego
można w każdym zadaniu podstawić ?
21 mar 14:13
Godzio: H(x) to wielomian, który otrzymamy po podzieleniu, nie znamy go,
W(x) dzielimy przez G(x) i otrzymujemy H(x) i jakąś resztę R(x), więc proces odwrotny, chcemy
otrzymać W(x) to bierzemy to przez co dzieliliśmy, mnożymy przez to co otrzymaliśmy i dodajemy
resztę, stąd:
W(x) = H(x) * G(x) + R(x)
Reszta jest zawsze co najwyżej stopnia o jeden mniejszego niż wielomian przez który dzielimy
21 mar 14:16
Godzio:
W(x) = H(x)x(x − 1)(x + 1) + ax2 + bx + c
W(1) =H(1) * 1 * (1 − 1)(1 + 1) + a * 12 + b * 1 + c = a + b + c, ale z drugiej strony
wiemy, że W(1) = 12013 − 2 * 12012 + 2 * 12011 − 1 = ...
21 mar 14:18
lol: Dzieki, rozumiem
21 mar 14:24
Michał: okey.
mamy trzy potencjalne pierwiastki wielomianu , x=0 lub x=1 lub x=−1
i teraz podstawiasz je pod wielomian W(x) zamiast x−sa ?
21 mar 14:25
Godzio: To nie są potencjalne pierwiastki, ani nic wymyślonego z kosmosu

To są pierwiastki wielomianu G(x), bo to on może
wyzerować nasz niewiadomy wielomian H(x)
21 mar 14:27
Michał: jeszcze tylko trochę cierpliwości

Mianowicie , jak wychodzi ci , że c = −1 , możesz to rozpisać , bo mi nie wychodzi nie wiem
czemu
i jeszcze jedno pytanie , czy zawsze jedna literka będzie wychodzić , żeby móc obliczyć resztę
z układu tak jak tutaj ?
21 mar 14:40
Michał: W(0)=H(0)*0*(0−1)*(0+1)+0+0+c=c co robię źle

? tylko tego już nie rozumiem w tym
zadaniu
21 mar 15:01
lol: W(0)= 02013 −2*02012 + 2*02011 −1 = −1
21 mar 15:15
Godzio:
Chwilkę mnie nie było, to co napisał lol jest jasne ?
21 mar 15:19
Michał: czyli podstawia się pod W(x)= x
2013 − 2x
2012 + 2x
2011 − 1 , a nie pod
W(x) = H(x)x(x − 1)(x + 1) + ax2 + bx + c
?
21 mar 15:21
Michał: sory ale już nie wie pod co mam podstawiać ..
21 mar 15:24
Michał: ok już rozumiem liczy podstawia się jednocześnie do tych dwóch równań , w pierwszym wychodzi
a+b+c=0
w drugim a−b+c=0 w trzecim właśnie to c=−1 dzięki wielkie za pomoc
21 mar 15:41
Godzio:
21 mar 15:41
pigor: ..., w drugim wychodzi a−b+c= −6 . ...
21 mar 15:44
Michał: tak masz rację źle przepisałem z kartki pigor , ale to przez przypadek , wyszło mi elegancko
a=−2 , b=3,c=−1 , i reszta R(x) = −2x
2 + 3x −1 ,
21 mar 15:46
pigor: , a więc szukasz R= ax
2+bx+x= ? i masz układ równań :
W(0)= R= a*0
2+0*x+c i W(1)= a*1
2+b*1+c i W(−1)= a*(−1)
2+b*(−1)+c ⇔
⇔ −1= c i 0= a+b+c i −6= a−b+c . ...
21 mar 15:50
Michał: wiem , że nie jest to może trudne zadanie , ale ja dopiero wchodzę w temat i musiałem to
zrozumieć łopatologicznie
21 mar 15:52