sprawdź♦ czy czworokąt jest rombem / podaj współrzedne wierzcholkow...
aaama: Punkty A=(5,−1), B=(0,−2) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD, a punkt S=(2,−4) jest jego
środkiem symetrii. Podaj współrzędne pozostałych wierzchołków, oblicz pole P tego rombu,
napisz równania obu osi symetrii.
W trapezie równoramiennym o wierzchołkach w punktach A=(−4,3) B=(2,−3) C=(3,2) D=(1,4) wpisano
czworokąt tak, że jego wierzchołki są środkami boków trapezu. sprawdź czy wpisany czworokąt
jest rombem. Oblicz jego pole P i obwód L.
21 mar 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do pierwszego zadania:
masz punkt A i S ... odcinek AS stanowi POŁOWĘ przekątnej ... wyznaczasz równanie prostej
zawierającej ten odcinek i 'odznaczasz' punkt C będący krańcem przekątnej
analogicznie w przypadku B i S ... i wyznaczenia punktu D
masz punkty ... masz przekatne ... masz ich długości ... to masz pole i koniec zadania
21 mar 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugie zadanie −−− chociaż zrobiony został rysunek
21 mar 14:14
aaama: chodzi mi o zapis w drugim
21 mar 19:56
aaama: i czy w pierwszym wychodzi równanie prostej y=x+4 jeśli chodzi o wyznaczenie prostej tej
pierwszej... nie mam glowy do niczego ostatnio
21 mar 20:30
aaama: mam sporo zadań tego typu, jakby mi ktoś pokazał jak zrobić to, to by się już radę dało zrobić
następne

analizując zadanie się uczę
21 mar 20:39