Wykładnicza
blan: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|2x−4|+1 a następnie określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k2 w
zależności od wartości parametru k..
( To wykres narysowałam i nie wiem jk mam zrobić k2 czy może mi ktoś pomóż )
21 mar 13:12
aniabb:

dla k∊(−1;1) brak rozwiązań
dla k∊{−1;1} jedno rozwiązanie
dla k∊(−
∞;−1) u (1;
∞) dwa rozwiązania
21 mar 13:17
blan: wyszły złe odpowiedzi
poprawne odpowiedzi mają być?dla k (−1,1) −0ROZW
(− niesk. −√5 > i (√5 , +nies) i {−1,1} 2 rozwiązania
reszta 3 rozwiązania
i jak to robić bo nie łapie
21 mar 13:29
aniabb: może inne f(x) miałaś?
21 mar 13:34
blan: a tak
f(x)=|2x−4|+1
czy możesz mi pokażac jak to sie robi krok po kroku ?
21 mar 13:39
aniabb:

rozwiązujesz czerwone nierówności
dla k∊(−1;1) brak rozwiązań
dla k∊{−1;1} i (−
∞;−
√5) u (
√5;
∞) jedno rozwiązanie
dla k∊(−
√5;−1) u (1;
√5) dwa rozwiązania
21 mar 13:44
aniabb: po kolei ..jak już narysowałaś wykres(jak napisałaś już masz) to odczytujesz z osi y te proste
i rozwiązujesz te nierówności z rysunku
21 mar 13:46
blan: a dziękuje bardzo aniabb zrozumiałam dzięki za wykres
21 mar 18:13