własności liczb naturalnych
duo: Liczba N= 1*2*3*.....*25 jest iloczynem liczb naturalnych od 1 do 25. Udowodnij, że liczba N w
systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami.
21 mar 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
2*5 = 10
2*5 *10 = 10*10 = 100
itd ... innymi słowy ... rozłóż na czynniki pierwsze każda z liczb w tym iloczynie i wykaż, ze
jest tam sześć '2' i sześć '5' ... których iloczyn daje 1'000'000
21 mar 12:45
Mila: albo
zera na końcu iloczynów
2*5=10
15*6=90
25*4=100,
10,20 dwa czynniki z zerami
łącznie:
10*10*20*90*100=.....000 000
21 mar 12:54
duo: Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
21 mar 13:03
Mila:
21 mar 14:04