Trygonometria
nina: Proszę o pomoc i wytłumaczenie, ponieważ jestem zielona z trygonometrii..
1 Jedna przyprostokątna trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku jest 3 razy
dłuższa od drugiej. Oblicz sinus większego kąta ostrego.
2 Dany jest trójkąt ABC, w którym |∠ACB| = 90 stopni, |BC| = 6. Kąt przeciwległy bokowi BC ma
miarę 30 stopni. Wyznacz obwód trójkąta.
3 Dany jest trójkąt ABC, w którym |∠CAB| = 30 stopni, |∠ABC| = 45 stopni. Wysokość CD
opuszczona na bok AB ma długość podstawy AB. Proszę o pomoc
21 mar 12:15
aniabb:

pitagoras x
2+(3x)
2 =c
2 c=
√10x
21 mar 13:01
aniabb:

sin30° = b/c
1/2 = 6/c więc c=12
cos30°=a/c
√3/2 = a /12 więc a = 6
√3
obwód = 18+6
√3
21 mar 13:06
aniabb:

a reszty nie rozumiem

pytania też nie ma
21 mar 13:10