Trygonometria / Znając sin L oblicz cos L.
Magda: Wiedząc, że α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym oraz, że sin α = 14 oblicz cosα.
Nie mam pojęcia jak to zrobić Proszę o pomoc ...
21 mar 12:00
Eta:
√15
cosα=
4
21 mar 12:03
Eta:
2/ sposób:
1
√15
cosα=+√1−sin2α= √1−
=
16
4
21 mar 12:04
Magda: Ja to zrobiłam z Jedynki Trygonometrycznej i też tak mi wyszło a w teście który dostałam od
Nauczyciela mam wybrać poprawną odpowiedź, a tam takiej nie ma
Sa natomiast :
a) cosα = 1516
b) cosα = √15/16
c) cosα = 15/√16
21 mar 12:15
Eta:
15
Może jest taka: √
16
21 mar 12:17
Magda: Nie , własnie nie − myślisz, że jest to bład w druku ?