Wyznacz te wartości parametru , dla których równanie ma dwa różne pierwiastki t
kkcn: (2m2+m−1)x2+(5−m)x−6=0
maja być załozenia Δ>0 i x1*x2.0 jeśli się nie myje
obliczam delte Δ=49m2+14m+1
rozwiązuje pierwsze załozenie
Δ>0
49m2+14m+1>0
Δ=0
m0=−17
i dalej mam problem z rozwiązaniem drugiego założenia wychodzą mi jakieś błędy mógłby ktoś
żucić okiem i pomóc?
21 mar 11:36
kkcn: x1*x2<0 nie dopisało mi się
21 mar 11:38
Kaja: Δ>0⇔m∊R\{−
17}
| | −6 | |
x1*x2<0⇔ |
| <0⇔−6*(2m2+m−1)<0∊(−∞,−1)∪(12,+∞) |
| | 2m2+m−1 | |
21 mar 11:52