WARTOŚĆ WYRAŻENIA - trygonometria.
Martu$ka: Hej, hej

Nie kminie tego kompletnie z jakich zależności mam skorzystać. Proszę o wskazówki i
pomoc.
TRYGONOMETRIA :
Oblicz warość wyrażenia :
(cos 81 − cos 9)
2 + (sin 81 − sin 9)
2 =

POZDRAWIAM
21 mar 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... 81 + 9 = 900
wzory redukcyjne zastosuj
21 mar 11:25
Martu$ka: Ja się motałam nad suma trygonometryczna

ale z tego co pamiętam to w redukcji w nawiasach były tylko stopnie bez oznaczeń sin bądź cos.
Jak możesz to podpowiedz chodź z pierwszym równaniem (cos) a z sin spróbuje zrobić sama

Oczywiście poddam się Twojej ocenie
21 mar 11:40
21 mar 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro 81 + 9 = 90
to 9 = 90 − 81
21 mar 11:45
Magda: wiec:
(cos 81 − cos 9)
2 + (sin 81 − sin 9)
2 =
( sin 9 − sin 81)
2 = (sin 81 − sin 9)
2
tak

i dalej już wzorami skróconego mnożenia
21 mar 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie prościej zamienić wszystko na ten sam kąt
21 mar 12:47
Eta:
W=(sin9
o−cos9
o)
2+(cos9
o−sin9
o)
2=.......= 2−2sin9
o*cos9
o−2sin9
o*cos9
o=
= 2−sin18
o−sin18
o= 2−2sin18
o
to W=......... teraz dokończ
21 mar 13:17