Funkcje Trygometryczne
name: Wykaż że dla dowolnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość tgα + 1/tgα = 1/sinαcosα.. Jak to
obliczyć ? Proszę o pomoc, z góry dziękuję
21 mar 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | | cosx | |
tgx + ctgx = |
| + |
| = ... wspólny mianownik i dodajesz ... jedynka |
| | cosx | | sinx | |
trygonometryczna i koniec zadania
21 mar 11:26
name: a skąd się wziął ctg ?
postęp zadania to L= sinα/cosα + cosα/sinα
a rozwiązanie powinno wyjść takie L = sin2α + cos2α/ sinαcosα = 1/sinαcosα = P
To skąd ten ctg ?
21 mar 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | cosx | | 1 | | 1 | |
z definicji ... ctgx = |
| = |
| = |
| |
| | sinx | | | | tgx | |
21 mar 11:44
name: Aha tylko, że ja we wzorach nie mam definicji na ctg.. Ale skumałem to więc dzięki
21 mar 11:56