kiedy równanie ax4 + bx2 +c = 0, a ≠ 0
lena: kiedy równanie ax4 + bx2 +c = 0, a ≠ 0
a) ma dokładnie jedno rozwiązanie
b) a kiedy nie ma rozwiązania?
21 mar 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawienie:
t = x2 .... warunek t≥0
at2+bt+c = 0
i teraz ... jeżeli:
a) takie równianie NIE MA rozwiązań
b) ma rozwiazania, ale wszystkie są ujemne
to na mocy założenia poczynionego wcześniej ... wyjściowe równanie nie ma rozwiązań
natomiast ... jeżeli:
a) jeżeli ma jedno rozwiązanie =0 oraz drugie ujemne
b) tylko jedno rozwiązanie =0
to na mocy założenia poczynionego wcześniej ... wyjściowe równianie ma dokladnie jedno
rozwiązanie i jest nim x=0
21 mar 10:11
lena: ok, już wszystko rozumiem
21 mar 10:34