Rozwiąż równanie : x^4 = IxI
lena: Rozwiąż równanie : x4 = IxI
według mnie rozwiązaniem są liczby −1, 0, 1, ale ja to zrobiłam na "przeczucie", bez żadnych
obliczeń, a chciałabym, aby ktoś pokazał mi jak to rozwiązać tak bardziej "matematycznie", z
uwzględnieniem obliczeń lub jakiś argumentów
21 mar 09:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
x4 = |x|
1o x≥0
x4 = x
x4 − x = 0
x(x3−1) = 0
x(x−1)(x2+x+1)=0
czyli x=0 lub x=1
2o x<0
x4 = −x
x4 + x = 0
x(x3+1) =0
x(x+1)(x2−x+1)=0
czyli: x=−1
i juz masz te rozwiazania
21 mar 09:26
lena: super
21 mar 09:31