Rozwiąż równanie : p{4 - x^2} - x = 0
lena: Rozwiąż równanie : √4 − x2 − x = 0
21 mar 08:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
zał. x∊<−2,2>
√4−x2 − x = 0
√4−x2 = x
zał ... x>0 (tylko wtedy ta równość ma sens)
4−x2 = x2
4 = 2x2
2=x2
x = √2
21 mar 09:21
lena: och, dzięki
21 mar 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam miało być nie x>0 a x
≥0
21 mar 09:27
lena: a czy nie może być jeszcze x = −
√2 
?
21 mar 09:28
lena: aaa, już widzę x>0
21 mar 09:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy wiesz dlaczego musi być x≥0
21 mar 09:29
lena: tak, wiem, liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna więc x≥0
21 mar 09:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
akurat nie ... to jest w założeniu
√4−x2 = x <−−− to równanie ma sens gdy prawa strona nie będzie ujemna ... ponieważ wiemy,
że lewa strona na pewno będzie nieujemna (własności pierwiastków kwadratowych)
21 mar 09:34
lena: tak, o to mi chodziło... może źle się wyraziłam. jeszcze raz wielkie dzięki
21 mar 09:55