POMOCY!!
Kala: Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego
asa
20 mar 23:41
iiiii: asy sa 4 w tali mamy 52 karty
moc Ω=kombinacja 52 po 4
moc A=(kombinacja 48 po 3 razy 4 po 1 )+(kombinacja 48 po 2 razy 4 po 2 ) +( komb..48 po 1 razy
4 po 3) +( 48 po 0 razy 4 po 4 )
20 mar 23:47
iiiii: P(A)= dzielisz moc A p[rzez moc Ω
20 mar 23:48
Kala: a jakoś prościej się nie da?
20 mar 23:49
BLS: Rozwiąż zadanie z wykorzystaniem zdarzenia przeciwnego A':
A'−nie wylosowano żadnego asa
Pamiętaj, że P(A)=1−P(A'), czyli P(A')=1−P(A)
W talii kart znajdują się 4 asy. Wylosuj zatem zero asów spośród czterech za pomocą symbolu
Newtona (kombinacje). Następnie, z pozostałych 48 kart wylosuj 4 karty (też kombinacje).
Otrzymane wyniki pomnóż przez siebie i podziel przez "omegę".
Omega: losujesz 4 karty spośród 52 stosując kombinacje.
Szukane prawdopodobieństwo wyliczasz za pomocą wzoru, który podałem ci na początku ; )
20 mar 23:52
Kala: a jaki powinien wyjść wynik?
21 mar 00:30
21 mar 00:38