Wartość bezwzględna - pytanie
BLS: Mam pytanie, możliwe, że należące do tych kompromitujących ; )
Jeśli mamy równanie z wartością bezwzględną typu:
|1−2sinx|=3
.... dlaczego nie określamy wtedy dziedziny?
Tzn. rozwiązujemy w ten sposób:
|1−2sinx|=3
1−2sinx=3 lub 1−2sinx=−3
Podczas gdy zgodnie z definicją wartości bezwzględnej powinniśmy je rozwiązywać w sposób
następujący:
Dla 1−2sinx>0 i dla 1−2sinx<0
1−2sinx=3 1−2sinx=−3
Dlaczego pomijamy założenia? Nęka mnie to pytanie za każdym razem gdy rozwiązuję przykład z
wartością bezwzględną. Dzięki z góry za pomoc.
20 mar 23:35
jikA:
Nie pomijasz żadnych założeń. Możesz rozwiązać to równanie korzystając z tego że
|x| = a (a ≥ 0) wtedy x = a ∨ x = −a lub możesz to robić jak napisałeś czyli
dla 1 − 2sin(x) ≥ 0 wtedy otrzymasz 1 − 2sin(x) = 3 albo dla 1 − 2sin(x) < 0 teraz dostaniesz
−[1 − 2sin(x)] = 3 i powinieneś otrzymać te same wyniki.
20 mar 23:43
BLS: Ok, już wszystko pojmuję; ) Oświeciło mnie podczas pisania odpowiedzi, gdy rozważałem kolejne
przykładowe równanie. Dzięki za poświęcony czas.
20 mar 23:59