wyzncznik macierzy
Monika: 1 2 2 2...2
2 2 2 2...2
2 2 3 2...2 = −2(n−2)!
2 2 2 4...2
...............
2 2 2 2...n
to jest macierz
czy wyznacznik macierzy jest równy −2(n−2)!
20 mar 22:33
Monika:
21 mar 00:15
Monika:
21 mar 00:29
Monika: /
21 mar 00:35
Monika:
21 mar 00:45
Monika:
21 mar 00:52
Monika:
21 mar 01:11
Monika:
21 mar 13:42
Krzysiek: czegoś nie rozumiem, przypuśćmy,że n=5
czy wtedy macierz wyglądała by tak
2 2 2 2 2
2 2 3 2 2
2 2 2 4 2
2 2 2 2 5
?
Tylko,że wtedy mamy macierz nie kwadratową...
chyba,że te elementy które wzrastają: 3,4,..,n bylyby na przekątnej głównej wtedy wyznacznik
byłby równy 2*(n−2)!
21 mar 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Krzysiek ... jeszcze na początku jest
1 2 2 2 2
(Monika nie zrobiła spacji pisząc posta)
21 mar 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co do wyznacznika
wyznacznik będzie wynosił tak jak napisałaś (−1)*2*(n−2)!
pytanie jednak brzmi ... czy wiesz jak to wykazać
21 mar 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
przy założeniu, że n≥2 (oczywiście)
21 mar 14:11
Krzysiek: a no tak, nie zauważyłem
21 mar 14:15
Monika: nol właśnie nie wiem jak to wykazać? ale mysle że pewnie trzeba będzie "poskracać" wiersze
21 mar 14:48
21 mar 15:15
Monika: ja mam to wykazać
21 mar 15:37
Monika:
21 mar 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
od każdego wiersza odejmujesz W2
w ten sposób otrzymujesz macierz diagonalną ... wyznacznik takiej macierzy = iloczynowi liczba
na diagonalnej
21 mar 15:46