kiedy równanie ax^4 + bx^2 +c = 0, a ≠ 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie?
lena: kiedy równanie ax4 + bx2 +c = 0, a ≠ 0 ma dokładnie jedno rozwiązanie?
20 mar 22:01
ICSP: wtedy kiedy po podstawieniu t = x2 mamy przypadek :
Δ = 0 , to = 0
Δ > 0 , t1 = 0 , t2 < 0 lub t2 = 0 , t1 < 0
20 mar 22:03
krystek: x2=t i teraz Δ>o i jeden pierwiastek dodatni drugi ujemny ⇒wzory Vieta
lub a=0 i warunki na bic
20 mar 22:04
krystek: Ups , ja widziałam dwa rozwiązania !(podwójne widzenie)
20 mar 22:09
ICSP: ja też nie do końca dobrze

Rozpatrzyłem tylko dla a ≠ 0
Trzeba rozpatrzyć jeszcze dla a = 0 ale to już chyba nie problem
20 mar 22:12