matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
Tina:
3
Uzasadnij, że ciąg określony wzorem a
n
=
jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz iloraz
2
n
tego ciągu. Iloraz to łatwa sprawa
a
1
q=
a
2
1
q=
2
Jednak nie potrafię udowodnić, że ciąg jest ciągiem geometrycznym.. Próbowałam tak:
a
n
+1
2
n
<−− próbowalam dowieść, że to jest stałe jednak wychodzi mi 1+
a
n
2
Proszę o pomoc....
20 mar 21:06
Saizou :
3
a
n+1
=
2
n+1
a
n+1
3
2
n+1
3
2
n
1
=
=
*
=
a
n
3
2
n
2
n
*2
3
2
20 mar 21:12
Tina:
Dzięki Wielkie
20 mar 21:23