lumpumpu
Kipic: Prosze o wyjasnienie

W urnie jest 6 kul białych i k razy wiecej kul czarnych . Oblicz k jesli przy jednoczesnym
| | 2 | |
losowaniu dwoch kul prawdopodobienstwo otrzymania kul o roznych kolorach jest rowne : |
| |
| | 7 | |
niemam pojecia jak to zrobic prosze o pomoc

Z góry dzieki
20 mar 20:45
Eta:
k=5
20 mar 20:58
Eta:
6 białych , 6k −−− czarnych k€N+ r−m: 6k+6 kul
| | | | (6k+6)(6k+5) | |
|Ω|= | = |
| = 3(k+1)(6k+5) |
| | | 2 | |
|A|= 6*6k
| | 36k | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 3(k+1)(6k+5) | | 7 | |
rozwiąż to równanie ..........
k=5
20 mar 21:02
Kipic: Dzieki
20 mar 21:09
Eta:
Echhhhhhhhhhh

może jedz więcej
20 mar 21:11
Kipic: jem jem ale i tak zaraz obgryzam długopis jak nie umiem zrobić zadania
20 mar 21:17