odcinek ,,,
niki12: Dany jest odcinek o końcach A(2,−1) i B(a,4).
Jeżeli |AB|=5, to:
a. a=−2
b. a=2
c. a=6
d. a=−6.
wytłumaczy ktoś jak to zrobić?
20 mar 20:30
Ajtek:
Wzór na długość odcinka znasz?
20 mar 20:32
niki12: d=√(xb−xa)2+(yb−ya)2
20 mar 20:35
niki12: taki ? ;>
20 mar 20:35
Ajtek:
Yhy. Podstaw do tego wzoru, za x
b podstaw paramert "a"

.
20 mar 20:37
niki12: xb czyi ta 2 ?
a co z resztą? ja ogl jestem ewa noga z matmy, wiec wiesz...
20 mar 20:40
niki12: wybacz.. Lewa* miało być..
20 mar 20:43
Ajtek:
Zrób tak, w miejsce xb podstawiaj kolejne odpowiedzi:
5=√(−2−2)2+(4−(−1))2
i zobacz kiedy będzie to prawda.
20 mar 20:44
niki12: okk.

dziekii bardzo.
20 mar 20:46