matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
Joanna.:
P1
Dane są dwa prostokąty podobne o polach P1 i P2. Jeżeli
= 2 i obwód większego
P2
prostokąta jest równy 24 cm, to obwód mniejszego prostokąta jest równy ?
20 mar 20:15
irena_1:
Stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Stosunek obwodów jest równy skali podobieństwa. s
2
=2 s=
√
2
O
1
=
√
2
O
2
24
=
√
2
O
2
O
2
√
2
=24 2O
2
=24
√
2
O
2
=12
√
2
cm
20 mar 20:18