Dowód- środkowe w trójkącie
Alek: Wykaż, że w dowolnym trójkącie ABC prawdziwa jest podwójna nierówność
| 3(a+b+c) | |
| < Sa + Sb + Sc < a+b+c, gdzie a, b, c oznaczają długości odpowiednich |
| 4 | |
boków trójkąta, S
a, S
b, S
c − długości środkowych poprowadzonych odpowiednio do boków
o długościach a, b, c.
20 mar 20:04
ICSP: a wzór na długość środkowej jest ci znany ?
20 mar 20:16
Alek: jest mi znany, ale nie poznawaliśmy go na lekcji i nie wiem czy da się zrobić to jakoś z
ominięciem tego wzoru.
20 mar 20:20
ICSP: ale po co sobie utrudniać życie ?
Zrobienie z ominięciem wzoru najczęściej polega na wyprowadzeniu wzoru.
20 mar 20:21
Alek: no dobrze, a jak zrobić to z zastosowaniem tego wzoru?
20 mar 20:22
ICSP: najpierw trzeba napisać wzory dla wszystkich trzech środkowych
20 mar 20:23
Alek:

d=1/2
√2a2+2b2−c2
e=1/2
√2b2+2c2−a2
f=1/2
√2a2+2c2−b2
Czy ja dobrze to rozpisałem?
20 mar 20:32
ICSP: rozpisałeś dobrze ale niestety nic to nie da

Ja bym stawiał na rozwiązanie geometryczne. Daj mi 10 min to napiszę całość
20 mar 20:47
Alek: ok, z góry dzięki
20 mar 20:51
ICSP:

u mnie : |AB| = a , |BC| = b , |AC| = c i odpowiednio |BF| = S
c , |DC| = S
a , |AE| = S
b
i mam :
|BO| + |AO| > |AB| − dla trójkąta ABO
|AO| + |CO| > |AC| − dla trójkąta ACO
|BO| + |CO| > |BC| − dla trójkąta BCO
2(|BO| + |AO| + |CO|) > a + b + c
| 4 | |
| (|BF| + |AE| + |CD|) > a + b + c |
| 3 | |
| 3 | |
| (a + b + c) < Sa + Sb + Sc |
| 4 | |
co dowodzi lewej nierówności. Teraz trzeba dowieść prawą :
|EF| + |EB| > |BF|
|ED| + |DA| > |AE|
|DF| + |FC| > |CD|
dodając stronami dostaniesz że
| | 1 | |
a + b + c > Sa + Sb + Sc (ponieważ z twierdzenia Talesa |EF| = |
| |AB| itd) |
| | 2 | |
20 mar 21:01
Alek: Dzięki wielkie
20 mar 21:30
as: | | 1 | |
skad wiemy, ze IEFI= |
| IABI ? |
| | 2 | |
26 maj 19:49
Eta:
26 maj 20:04