równoboczny trójkąt ABP
powietrze_oO: równoboczny trójkąt ABP jest wpisany w okrąg . Prosta l jest styczna do okręgu w punkcie P.
Wówczas:
A.α = 300
B.α <300
C. α=600
D.α>600
pomoze ktoś i wytłumaczy?
20 mar 19:58
Jolanta: nie pomoże bo za mało danych .rysunek zrób .Nie wiemy gdzie jest ten kąt
20 mar 20:02
powietrze_oO:
20 mar 20:11
powietrze_oO: przepraszam, mało precyzyjny.. ale inaczej nie umiem..

hehe. te L=α
20 mar 20:12
irena_1:
Kąt α to kąt dopisany (między styczną a cięciwą AP), jest równy kątowi wpisanemu opartemu na
cięciwie AP, czyli kątowi PBA
α=600
20 mar 20:16