czesc calkowita
zombi:
[ ] − część całkowita liczby nie większa od niej.
Wyszło mi, że nie ma rozwiązań. Mógłby ktoś sprawdzić?
20 mar 19:42
Mila: Też mi tak wyszło.
20 mar 20:29
zombi: Czyli dobrze : D
20 mar 22:04
Eta:
ok
20 mar 22:05
Dominik: jak sie takie ustrojstwa rozwiazuje?
20 mar 22:06
Godzio:
A wiemy, że:
| | 1 | | 1 | |
[x − |
| ] = x lub [x − |
| ] = x − 1 |
| | 3 | | 3 | |
20 mar 22:59
zombi: Albo przez nierówność
[x] ≤ x < [x]+1
20 mar 23:03
Mila: Ja mam dłuższy sposób.
3−x=m⇔
x=3−m
3m≤3x−4<3m+3 /+4
3m+4≤3x<3m+7 /:3
m+4/3≤x<m+7/3⇔
po rozwiązaniu otrzymuję
| | −2 | | 1 | |
m≤ |
| i m> |
| brak części wspólnej |
| | 3 | | 3 | |
brak m ∊C spełniającego warunki zadania.
20 mar 23:16