DLa jakich wartości parametru m
anabela: Dla jakich wartości parametru m równanie: −x
2 + 4x = m ma dwa pierwiastki, z których każdy
jest większy od 1.
zapisałem takie warunki
Δ≥0 <−−− to spoko, wyszło m∊(−
∞,4)
x
1>1
x
2>1
Z drugim warunkiem mam problem, zrobiłem to tak:
x
1−1>0
x
2−1>0
Czyli mogę to zapisać jako
(x
1−1)(x
2−1)>0
Po przemnożeniu:
x
1x
2−(x
1+x
2)+1>0
Po podstawieniu ze wzorów Vietta
m−(−4)+1>0
m+5>0
m∊(−5,
∞)
Co jest nie tak w drugim warunku?
20 mar 19:36
Eta:

Δ>0
f(1)<0
x
w>1
20 mar 19:45
anabela: Dzięki Eta <3 . Ale co z moim sposobem nie tak?
20 mar 19:47
ela: (x1−1)(x2−1)>0 rozwiązanie tej nierówności obejmuje też przypadki gdy x1−1<0 i x2−1<0
20 mar 20:30
anabela: Nie rozumiem... Mogłabyś wytłumaczyć?
20 mar 20:32
ela: minus razy minus daje plus ,albo inaczej wzięłaś też do rozwiązania przypadki gdy x1<1 ix2<1
wówczas również (x1−1)(x2−1)>0
20 mar 20:43
Tina: Sorki, że dodaje to drugi raz na forum, ale dzisiaj pytałmm nauczyciela i powiedział, że można
rozwiązywać moim sposobem tylko trzeba dołożyć jeden warunek... Dla jakich wartości parametru
m równanie: −x
2 + 4x = m ma dwa pierwiastki, z których każdy jest większy od 1.
1. Δ ≥ 0 −−> m<4
2. (x1−1)(x2 − 1) > 0
x
1x
2−(x
1+x
2)+1>0
Sprawdzam setki razy i cały czas wychodzi źle...
x
2 + 4x + m=0
| | −b | |
x1+x2= |
| =−4 <−−− gdyby tu wyszło 4 to wynik by wyszedł ok... |
| | a | |
m−(−4)+1>0
m+5>0
m >−5
3. x1 −1 + x2 − 1 > 0
x
1+x
2−2>0
−4−2>0
to też nieprawda, a gdyby tu było 4 to byłoby prawdą.... CO JA ROBIĘ ŹLE? o.O bo już zaczynam
wątpić w siebie bo to pewnie głupi błąd z którymś minusem a ja po nocach spać nie mogę...
Drugim sposobem czyli
f(1)<0 z tego też wychodzi −5 a chyba powinno 3...
xw>0
Δ>0

Błagam o pomoc
21 mar 16:39
Tina: tam miało być xw>1 − literówka
21 mar 16:40
Tina: Boże! Już mam.... na szczęście to nie był mój błąd bo bym sie chyba pochlastała! Straciłam
kilka godzin czasu i wiecie co się okazało!? Moja drukarka robi czasem takie białe paski
poziome i te paski ucięły pionową kreskę od "+" i wyszedł minus czyli −x2−4x=m a nie tak jak
powinno być −x2+4x=m .... no tragedia jakaś, wrrrrrr. A w poleceniu jest ok, bo skopiowałam z
internetu.... Ale się wkurzyłam.... Dzięki za pomoc i sorki za zamieszanie.
21 mar 16:48