aaaa
Mika: Jak rozwiazac takie rownanie inna metoda niz horner:
2x3+3x2+3X+1=0 ?
20 mar 19:19
ICSP: 2x3 + x2 + 2x2 + x + 2x + 1 = 0
dokończ
20 mar 19:21
Mika: ok dzieki rozumiem juz tylko jeszcze mam problem z tym bo doszlam do tego:
x
2(2x+1)+x(2x+1)+ [ i tutaj nie wiem czy 2x+1 napisac bez nawiasu czy z nawiasem zeby byl
taki sam 3 nawias] bo wiem ze potem chyba powinno byc cos takiego :
wytlumaczy ktos?
20 mar 19:27
ICSP: 2x+1 = 1 * (2x+1)
nawiasu pisać nie musisz ale na początku lepiej jest go napisać aby nie zgubić tej 1
20 mar 19:30
Mika: czyli to bedzie cos takiego:
(x2+x)(2x+1)=0
czyli
x(x+1)(2x+1)=0?
20 mar 19:34
ICSP: nie.
x2 * (2x+1) + x * (2x+1) + 1 * (2x+1) = (2x+1) * ( ...)
20 mar 19:37
Mika: aha czyli trzeba bylo wyciagnac ta jedynke ktora niby nic nie zmienia tak

?
20 mar 19:38
Mika: i wyszlo cos takiego (2x+1)(x
2+x+1) i ten drugi nawias z delty licze tak? bo nie da sie
skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia?
20 mar 19:40
ICSP: nie wyciągnąć tylko wciągnąć.
Wyciągasz z wszystkich trzech 2x+1 więc w drugim nawiasie będą trzy czynniki.
20 mar 19:40
Mika: ja pisalam o tym wczesniejszym
20 mar 19:40
ICSP: teraz dobrze.
Drugi liczysz jak chcesz.
20 mar 19:40
Mika: ej a Δ<0 co teraz ? pisze tylko ten pierwszy nawias czy jak?
20 mar 19:43
ICSP: a jak się rozwiązuje równanie w postaci
a*b = 0 ?
20 mar 19:44
Mika: | | 1 | |
a no  czyli odp to tylko x=− |
| ? |
| | 2 | |
20 mar 19:46
ICSP:
20 mar 19:50
Mika: no to dziekuje bradzo, moze juz zrozumialam
20 mar 19:51
Mika: a masz moze jakis szybki sposob do znalezienia tego x?
bo np mam x4+2x3−2x2−3x−18=0 i tak sobie po kolei podstawiam −1 1 −2 itd...
20 mar 19:56
Mika: a bo moge to chyba tez tak zrobic x3(x+2)−1(2x2+3x+18) => (x3−1)(x+)(2x2+3x+18) czy zle to
wymyslilam?
20 mar 19:59
ICSP: nie ma szybkiego sposobu. Trzeba podstawiać dopóki nie natrafisz na pierwiastek.
Co najwyżej znam wolniejszy i bardziej skomplikowany sposób
20 mar 20:01
ICSP: :( Zrobiłaś z wielomianu stopnia IV wielomian stopnia VI
Najpierw znajdź pierwiastek, a potem pogrupuj odpowiednio.
20 mar 20:02
Mika: aha czyli musze podstawiac pnac sie w gore...
20 mar 20:04
Mika: dorba znalazlam jest to 2 ale w odpowiedziach jest jeszcze −3 co w takiej sytuacji?
bo rozumiem ze jak znalazlam 2 to pisze cos takiego:
(x4+2x3−2x2−3x−18):(x−2) i potem wykonuje dzielenie czy tak czy inaczej? Co robic gdy nie
wiem ze jest jeszcze inny pierwiastek?
20 mar 20:08
ICSP: ale teraz wiesz że jest jest jeszcze co najmniej jeden pierwiastek. Teraz możesz albo dzielić,
albo grupować odpowiednio do wyciągnięcia (x−2)
20 mar 20:10
Mika: a co gdy nie wiem?

jak znajde tylko jeden a drugiego nie? czy ten drugi po prostu wyjdzie na
koncu liczenia?
20 mar 20:12
ICSP: x4 + 2x3 − 2x2 − 3x − 18 i wiem że pierwiastkiem jest x = 2 zatem mogę grupować do
wyciągniecia x−2
x4 − 2x3 + 4x3 − 8x2 + 6x2 − 12x + 9x − 18 = x3(x−2) + 4x2(x−2) +6x(x−2) + 9(x−2) =
(x−2)(x3 + 4x2 + 6x + 9)
(x−2)(x3 + 4x2 + 6x + 9) = 0 ⇒ x = 2 v x3 + 4x2 + 6x + 9 = 0
x3 + 4x2 + 6x + 9 = 0 i już masz wielomian stopnia III który rozkładasz tą sama metodą co
wcześniej. Po podzieleniu wyszedłby identyczny.
20 mar 20:16
Mika: aha
20 mar 20:18